6 tips för att filma med mobil för webb
Enkla tips för bättre mobilfilmer.

Att filma med mobilen är väl världens enklaste grej? Japp, det är det. Men att filma bra med mobilen? Inte lika lätt. Vi älskar Instagram Stories och Snapchat för det behövs inte så mycket film-kunnande, det är bara att ”göra”. Men som komplement kan det vara kul att veta hur man filmar lite mer kvalitativt.


 

Här kommer 6 enkla tips:

 

1. Filma ALLTID liggande

Vet inte om vi behöver säga mer? Snapchat introducerade det stående filmformatet igen men det är nästan den enda plattformen. Så ska ni filma något som ska användas på webben, Facebook, Instagram och kanske på YouTube så filma alltid med liggande bild.

 

2. Filma sådant som rör sig

Tänk på att det framför kameran ska röra på sig hellre än att kameran rör på sig. Försök att låta bli att zooma och tilta kameran. Vill ni ha närbilder så ta kameran närmare och filma på flera olika avstånd för att kunna välja mellan när ni kommer hem och ska redigera.

 

3. Använd utomhusljus

Använd er av så mycket utomhusljus som möjligt, dock inte starkt solljus. Det är svårslaget och inomhuslampor ger aldrig den vitheten som ett fönsterljus ger. Kan ni välja att filma utomhus är det alltså att föredra för att slippa lägga pengar på belysning.

 

4. Bild skapar förståelse / ljud skapar känslor

Vi tar till oss det vi ser bäst genom bild men det är ljudet som skapar känslan. Att lägga text ovanpå bilden, vilket många gör idag, är alltså inte alltid det bästa. En text som säger exakt det som händer i filmen, resulterar i att vi aldrig sätter på ljudet. Och om vi aldrig sätter på ljudet så kan vi aldrig bli riktigt berörda av innehållet. Ge istället bort tillräckligt men minimalt, i text, för att tittarna ska välja att sätta på ljudet och därmed öka chansen att bli påverkade av innehållet.

 

5. Klippbilder

Det värsta man kan göra är att ta för lite klippbilder! Då kommer ni hem och ska klippa ihop er film och inser att ni inte har underlaget för att göra filmen bra. Klippbilder är de bilder som är mellan de ”riktiga” klippen. I en intervju kan t.ex. en klippbild vara att du har filmat personens händer som skriver på ett avtal eller tar fram en pärm som hen bläddrar i. En kort sekvens som förstärker det personen säger i intervjun eller skapar en känsla av personen. Varje klippbild (det är en film men kallas bild) ska vara minst 10 sek, för du skakar oftast till i början och i slutet. Så av 10 sek blir det kanske 3-4 sek klippbild.

 

6. Ta om, ta om, ta om!

Testa att ta om, för många gånger. Personen som är framför kameran kommer tycka att det är tröttsamt men det är då det händer! Budskapet som personen förmedlar krymper tidsmässigt med varje omtagning så till slut får ni ut kärnan i vad personen säger på kanske 20 sekunder istället för på 1 minut. Mycket effektivt.

 

Lycka till med filmandet! Har ni frågor eller funderingar så skriv gärna till oss på Facebook eller skicka ett mejl.